Tässä hieman suomenkielisiä ohjeita, kuinka pääsee alkuun peliohjelmoinnissa LISP-ohjelmointikielellä. Ensimmäiseksi lataa ja pura tämä paketti. Paketissa on useita aputiedostoja, joita tarvitset asennuksen aikana.
Tässä ohjeessa käydään läpi Lisp-kääntäjän ja tarvittavien kehitystyökalujen asentaminen ja annetaan lähteitä, joiden avulla pääsee alkuun Lispillä tehtävässä peliohjelmoinnissa.
Asenna Steel Bank Common Lisp oletusasetuksin tuplaklikkaamalla puretusta paketista tiedostoa: sbcl-1.4.2-x86-64-windows-binary.msi
. Tämä asentaa Lisp-kääntäjän koneelle. Lisp kääntäjää käytetään suorittamaan koodia tietokoneella.
Asenna LispIDE (IDE = Ohjelmointiympäristö) tuplaklikkaamalla LispIDE_Setup.exe
. Tämä asentaa ohjelmointiympäristön koneelle. Ohjelmointiympäristö tarjoaa toimintoja mm. lähdekoodin muokkaamiseen ja koodin testaamiseen.
Asennuksen jälkeen sinun pitää vielä määrittää ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä Lisp polku (Lisp path). Tämä onnistuu valitsemalla kohde tiedostoksi: C:\Program Files\Steel Bank Common Lisp\1.4.2\sbcl.exe
.
Tee uusi lähdekooditiedosto valitsemalla valikosta ”File → new”.
Tallenna tiedosto nimellä painamalla samanaikaisesti Ctrl + S. Älä tallenna tiedostoa oletussijaintiin, vaan valitse kansioksi esim Työpöytä. Anna tiedostolle haluamasi nimi esim. hello.lisp.
Kirjoita alla olevan kuvan mukainen ”Hello world!”-koodin editorin ylempään ikkunaan:
Suorita koodi valikosta ”Edit → Send To Lisp” tai painamalla Shift + Enter tai valitsemalla punaiset sulut työkalupalkista. Huom! Mikäli koodia ei voi suorittaa, niin tarkista koodi virheiden varalle.
Kun suoritat koodia, niin kaikki ohjelman aikana tulevat printit näkyy alemmassa ohjelmointiympäristön ikkunassa. Alla olevassa kuvassa esimerkki Hello world -koodin suorituksesta:
Avaa kehitysympäristöön install_quicklist.lisp
. Muokkaa tiedostoa niin, että polku esim. C:/Users/mikko/Desktop/LISP/quicklisp.lisp
osoittaa sellaiseen paikkaan, josta löytyy zip-paketissa oleva quicklisp.lisp
-tiedosto. Suorita editorin koodi ja paina lopuksi enter. Tämä lataa ja installoi quicklisp-apukirjaston koneelle. Tämän apukirjaston avulla voit sitten ladata lisää LISP-kirjastoja koneelle. Ja niitä on paljon (quicklispillä on tuettuna yli 1500 erilaista koodikirjastoa). Lisää infoa quicklispistä:
https://www.quicklisp.org/beta/
Tämän jälkeen korvaa tiedosto C:\Users\mikko\quicklisp\asdf.lisp
tiedostolla asdf.lisp
, joka löytyy purkamastasi LISP.zip
tiedostosta.
Avaa kehitysympäristöön ja suorita skripti install_game_engine.lisp
IDE:ssä. Tämä skripti lataa muut tarvittavat kirjastot koneelle.
Trivial gamekit on helppo pelimoottori LISPille. Trivial gamekitin pääsivu löytyy täältä: https://borodust.org/projects/trivial-gamekit/
Getting started ohje: https://borodust.org/projects/trivial-gamekit/getting-started/
Joku peli tehtynä tällä mootorilla: https://borodust.itch.io/notalone